Kuvassa musta mikrofoni, taustalla ihmisiä epätarkasti kuvattuna.

Tapahtuma: Matalan syntyvyyden Suomi – syitä, seurauksia ja mahdollisia tulevaisuuksia

ke 4.5. klo 9–11
Tiedekulma, Yliopistonkatu 4, Helsinki tai verkko

Syntyvyys on laskenut Suomessa voimakkaasti. Toteutuneet lapsiluvut jäävät toiveita pienemmiksi. Usein lapsettomaksi jäävät ne, joiden asema yhteiskunnassa on heikko. Matala syntyvyys aiheuttaa monia haasteita myös yhteiskunnalle. Millaisia, ja miten niihin voidaan vastata?

Tilaisuudessa keskustelemme syntyvyyden ja perheellistymisen muutoksista ja niiden syistä. Pohdimme, mitä muutokset tarkoittavat Suomen sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden kannalta. Millaisia ongelmia ja mahdollisuuksia matalaan syntyvyyteen ja väestörakenteen muutokseen liittyy? Mitkä ovat sosiaaliturvauudistuksen keinot yhteiskunnan kestävyyden tukemiseen?

Keskustelua voi seurata paikan päällä Tiedekulmassa tai verkossa. Linkki verkkolähetykseen lähetetään ilmoittautuneille myöhemmin. Ilmoittaudu mukaan 26.4. mennessä.

Tilaisuuden järjestää Muuttuva perheenmuodostus – Syyt, seuraukset ja mahdolliset tulevaisuudet (FLUX) -tutkimushanke. FLUX etsii tutkimukseen perustuvia ratkaisuja, joilla voidaan vaikuttaa ja sopeutua syntyvyyden muutoksiin sekä näiden muutosten aiheuttamaan väestön ikääntymisen kiihtymiseen. Tavoitteena on suomalaisen yhteiskunnan sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden parantaminen. FLUXia rahoittaa Strategisen tutkimuksen neuvosto joka toimii Suomen Akatemian yhteydessä.

Voit katsoa tilaisuuden tallenteen tästä.

Tallenne on katsottavissa 17.5. asti.

Alustajat:

Marika Jalovaara, dosentti, FLUX-konsortion johtaja, Turun yliopisto Diat
Diat

Mikko Myrskylä, Professori, Helsingin yliopisto ja Max Planck Institute for Demographic Research
Diat

Pasi Moisio, tutkimusprofessori, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Sosiaaliturvakomitean puheenjohtaja
Diat

Paneeli: Sosiaalinen ja taloudellinen kestävyys matalan syntyvyyden Suomessa

Panelistit:

Suvi-Anne Siimes, Työeläkevakuuttajat TELA ry

Martti Hetemäki, Helsingin yliopisto & Aalto-yliopisto

Susan Kuivalainen, Eläketurvakeskus

Jouni Varanka, Valtioneuvoston kanslia

Sosiaalinen media

Tapahtumassa käytiin twitter-keskustelua tunnisteilla #syntyvyys ja #FLUX. Tapahtumasta kertovia twiittejä löydät myös FLUXin twitter-tililtä @FLUX_Consortium.