Pohjoismaiset syntyvyystutkijat kokoontuivat Saltsjöbadeniin Ruotsiin

Tutkimustyöpajaan kokoontui tutkijoita Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Islannista ja Virosta keskustelemaan syntyvyystutkimuksen uusimmista tuloksista Pohjoismaissa.

Ohjelma alkoi katsauksella jokaisen maan syntyvyystilanteeseen tilastojen valossa.

Tutkimusesitelmissä keskityttiin uusimpiin syntyvyyteen liittyviin tutkimustuloksiin. Niissä paneuduttiin siihen, miten muun muassa Covid-19 -pandemia, parisuhteiden muodostaminen, työelämän epävarmuus, uskonnollisuus ja globaalit epävarmuustekijät ovat yhteydessä syntyvyyteen. Esityksissä käsiteltiin myös lastensaantia koskevia ihanteita, toiveita ja suunnitelmia. Politiikan vaikutuksia käsiteltiin muun muassa arvioiden kotihoidontuen käytön vaikutuksia, perhepolitiikkaa ja julkisesti rahoitettuja hedelmöityshoitoja.

Osallistujat pitivät esityksiä korkeatasoisina ja tilaisuutta onnistuneena. Tapahtuma tuki hienosti tutkijoiden tutustumista toisiinsa, verkostoitumista ja tiedonvaihtoa.

Pohjoismainen syntyvyyden tutkimustyöpaja järjestettiin nyt kolmatta kertaa. Ensimmäinen tapaaminen pidettiin Oslossa vuonna 2019 ja toinen etäyhteydellä alkuvuodesta 2021.

Tilaisuuteen osallistui useita tutkijoita myös FLUX- ja NetResilience-hankkeista ja INVEST lippulaivasta.

Tutkimustyöpajan järjestivät Stockholm University Demography Unit, FLUX ja NEFER.